We eren het het Papieren Boek in dit Festival door te tonen wat allemaal nodig is om uiteindelijk een boek te kunnen presenteren.

De verteller heeft de woorden tot proza laten harmoniëren of componeert ze tot poëzie. Daar is de schepper van het papier, wie het papier niet eert is het boek niet eens weerd. Het versieren van letters, woorden, en tekst, is te zien als de binnenhuisarchitectuur van het boek, om het mooi te maken en ons comfortabel in het boek te voelen.

Het moet gedrukt worden op losse vellen papier en is nog steeds geen boek. Daartoe moet het gebonden worden. En dan uiteindelijk is er door het gezamenlijke ambachtelijke vakmanschap een boek met een verhaal of boodschap om te lezen, om te onthouden en om te bewaren; “ter leringhe en de vermaeck.”

Op de boekenmarkt alhier, in de bibliotheek en bij de boekhandel, daar staan of liggen ze op ons te wachten, de Papieren Boeken!

Het boek kan op zich kunst zijn, door de exclusiviteit van het papier, de versiering van letters, woorden en tekst, de manier waarop het gebonden is en de materialen die er voor gebruikt zijn. Rond het boek zijn ook allerlei kunstvormen ontstaan; met het boek en door het boek.

Dat alles kunt u aanschouwen bij het Festival van het Papieren Boek.

« »