Al jaren rommelt het op de Nederlandse boekenmarkt. Grote boekhandelsketens zien zich gedwongen om fors te saneren en menig boekhandelaar gooit de handdoek in de ring. Niet alleen de financiële crisis is de reden voor de teloorgang van de boekhandel. We lezen minder en kopen minder boeken. En voor degenen die dat wel doen, is het online bestellen van hun boeken, of het illegaal downloaden van e-books natuurlijk veel gemakkelijker. Wat willen we nog met papieren boeken? Het digitale boek biedt immers zoveel voordelen.

Maar inmiddels is er ook aardig wat onderzoek beschikbaar over de nadelen van ebooks en kunnen we het papieren boek de plaats geven die het toekomt. Lisa Kuitert bespreekt de stand van zaken, en geeft met veel voorbeelden en saillante details uit heden en verleden de verstokte boekenliefhebber de wapens in handen om zich door deze discussie heen te slaan.

Lisa Kuitert is hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde o.m. het overzichtswerk Het uiterlijk behang. Reeksen in de Nederlandse literatuur (1997, De Bezige Bij), Over redactie (2008, Atlas/Contact) en De lezende Lucebert (2009, Vantilt). Zij publiceerde over boeken en boekhandels in onder meer Vrij Nederland, Literatuur en De Boekenwereld en is hoofdredacteur van Quaerendo.

»